Ghid de achiziționare a unei mașini noi sau la mâna a doua

Dacă îți dorești să îți achiziționezi o nouă mașină în viitorul apropiat și ți-ai pus problema bugetului, Smile Credit te sprijină cu câteva sfaturi cu ajutorul cărora să faci rost mai ușor de suma necesară, fără să fie nevoie de compromisuri. Varianta achiziționării în rate este una dintre cele mai îndemână soluții, însă înainte să închei contractul de creditare sau de leasing este important să acorzi atenție câtorva factori esențiali care să te ajute să obții mai ușor sprijin financiar, dar și să-ți faciliteze plata ratelor.

Importanța verificării prețului total înainte de achiziție

Un factor foarte esențial pe care trebuie să îl iei în calcul atunci când vrei să îți cumperi un autoturism este faptul că prețul final nu este cel pe care îl plătești la momentul achiziției. La această sumă se adaugă carburantul, actele, reviziile periodice, piesele de schimb, dar și întreținerea mașinii. 

 

Impactul prețului combustibilului asupra bugetului tău

Dacă te gândești să obții un credit pentru a-ți cumpăra o nouă mașină și la calculul sumei lunare pe care trebuie să o achiți iei în considerare doar rata, acest lucru s-ar putea să îți îngreuneze rambursarea. Deși suma inițială poate părea accesibilă, trebuie să ai în vedere și prețul combustibilului pe care îl vei plăti lunar pentru a alimenta mașina pentru a nu te găsi în situația în care pe perioada cât plătești mașina să nu dispui de fondurile necesare pentru a o și folosi. 

 

Costurile adiționale: înregistrare, asigurare, rovinietă

Tot în momentul în care intri în posesia mașinii va trebui să acoperi financiar și câteva chestiuni birocratice, de la înmatriculare, la trecerea vehiculului pe numele tău, încheiere contracte de asigurări, revizii, verificare ITP și nu numai. 

 

Cum să alegi planul de leasing auto potrivit pentru tine?

Leasingul este o opțiune din ce în ce mai utilizată mai ales de către cei care își doresc să conducă cel mai nou model de mașină constant și să nu aibă grija costurilor de reparații și întreținere. Cu alte cuvinte, închiriezi periodic o mașină care își satisface toate dorințele și plătești lunar o rată aferentă acestui serviciu. 

 

Avantajele plății integrale a mașinii

Cea mai ieftină și avantajoasă opțiune a cumpărare a unei mașini noi o reprezintă plata cash pe loc, dat fiind faptul că ești scutit de dobândă și alte taxe sau comisioane. În plus, devii proprietar unic al mașinii și o poți personaliza sau înstrăina ulterior după bunul plac, fără limite legale. 

 

Variante de achiziție a mașinilor în rate fără avans

Unele instituții bancare îți oferă o opțiune mai puțin cunoscută de achiziție a unei mașini în rate, fără dobândă, aceasta fiind plata cu cardul de credit. Poți accesa sume cuprinse între 60.000 și 100.000 de lei pentru plata parțială sau integrală a mașinii, pe care să o restitui în termen de 18-24 luni prin rate lunare, fără comisioane sau taxe ascunse. 

 

Beneficiile creditului auto cu avans

Dacă plănuiești să te folosești de mașină mai mult de cinci ani, achiziționarea în rate printr-un credit auto este opțiunea ideală în cazul în care nu dispui de toată suma. Pentru aceste credite, de regulă, banca îți va solicita un avans, care te va ajuta să obții o rată finală mai mică decât în cazul în care ar fi trebuit să rambursezi eșalonat întreaga valoare a mașinii. 

 

Opțiuni pentru cei cu istoric de creditare negativ

În cazul în care scorul tău de credit actual te împiedică să obții un credit bancar pentru achiziționarea unei noi mașini, există opțiunea creditelor IFN, de nevoi personale, care să te ajute să completezi bugetul de care deja dispui pentru această investiție. Afla cum iti poti imbunatati sansele de aprobare a unui credit!

 

Ia în considerare opțiunea unui autoturism second-hand în rate

Dacă îți dorești un anumit model de mașină și rate lunare mai accesibile, poți să te orientezi către o mașină la mâna a doua, cu kilometraj redus, care poate performa aproape ca una nouă.

 

Stabilirea bugetului pentru o mașină la mâna a doua

Pentru a putea stabili un prag maxim de preț pentru noua ta mașină este necesar să iei în calcul suma pe care ești dispus să o achiți lunar pentru plata acesteia, iar mai apoi să negociezi durata unui eventual contract cu plata în rate direct la proprietar. 

 

Avantajele cumpărării auto în rate direct de la proprietar

Dacă alegi această opțiune pentru a-ți achiziționa o mașină, nu doar că beneficiezi de un preț mai mic de achiziție, însă poți evita dobânda sau alte comisioane lunare printr-o înțelegere mutual benefică. 

 

Soluții atunci când întâmpini dificultăți în achitarea ratelor auto

Oricare ar fi opțiunea pentru care ai optat în cumpărarea mașinii, este important să fii pregătit pentru situațiile neprevăzute care ar putea apărea în plata ratelor. Iată ce soluții ai la dispoziție în cazul în care ajungi în impas financiar:

 

Transferul contractului prin vânzarea automobilului

În cazul creditelor auto, acestea pot fi transferate unei părți terțe în cazul în care alegi să vinzi mașina la un preț echivalent cu valoarea pe care ai achitat-o băncii până în prezent. 

 

Returnarea mașinii leasingului

Contractele de leasing sunt mai permisive și permit rezilierea lor în situații speciale, în funcție de condițiile agenției. În acest caz, returnezi mașina și restitui eventuale penalități înainte să închei contractul. 

 

Renegocierea planului de rate

Există și varianta unei refinanțări bancare în cazul în care ratele actuale sunt prea mari. Poți opta pentru prelungirea contractului pe o perioadă determinată, cu o valoare mai mică a ratelor, dar, în final, cu o sumă restituită mai mare, dat fiind faptul că dobânda rămâne aceeași.

 

Executarea silită – ce trebuie să știi

Pentru mașinile pe care le achiziționezi prin credit ipotecar, imposibilitatea de plată a ratelor poate duce la pierderea bunului și implicit a sumei achitate până în momentul respectiv. Citeste detalii despre ce inseamna executarea silita aici și află cum poți să eviți astfel de situații printr-o conduită de plată exemplară. 

 

Opțiuni de finanțare și suport oferite de Smile Credit

Fie că ai nevoie de bani pentru a suplimenta bugetul de achiziție, fie pentru a putea achita ratele la termen, Smile Credit îți vine în ajutor cu soluții de finanțare rapide și sigure. Poți obține exclusiv online sume de până la 3.500 de lei, sub forma unui credit de nevoi personale, pe care să-l folosești în orice scop dorești. Dobânda fixă, de doar 1,1% din valoarea împrumutată și lipsa comisioanelor sunt doar câteva dintre avantajele colaborării cu Smile Credit. Ia in calcul si optiunea unui credit nebancar Smile Credit!

 

Concluzie

Fiecare dintre noi are posibilități financiare diferite și poate considera mai avantajoasă una dintre cele trei opțiuni prezentate. Dacă îți dorești o mașină pe termen lung, pe care să o folosești cum îți dorești și dispui de suma necesară, achiziția cu bani cash este opțiunea cea mai accesibilă. În plus, dacă mai ai nevoie de puțin ajutor pentru a strânge toți banii, poți accesa oricând un credit nebancar. 

 

În schimb, dacă vrei o mașină pe termen lung, însă nu dispui de banii necesari, poți opta pentru un credit auto, cu mențiunea că va trebui să suporți dobânda și comisioanele aferente. În final, dacă vrei mereu un model nou de care să te bucuri fără griji optează pentru un leasing auto. 

Monitorizat de B.N.R, inscris in Registrul General cu nr. RG-PJR-33-110312/04.07.2016 si in Registrul Special sub nr. RS-PJR-33-110111/18.05.2018 © 2021 SmileCredit . Toate drepturile rezervate.