Ce inseamna scorul FICO si cum poate fi imbunatatit?

Pana sa vina criza financiara din 2007 creditele erau mai usor de accesat. Nu exista Biroul de credit si toate procedurile erau mai simple, oamenii avand posibilitatea de a contracta simultan credite diferite.

Insa, odata cu aparitia crizei financiare, dar si cu inmultirea numarului de solicitari pentru tot felul de credite, a aparut scorul FICO. A inceput sa fie implementat in 2009, iar in prezent este un instrument international. Termenul de FICO vine de la Fair Isaac Corporation si calculeaza gradul de risc pe care il prezinta cei care vor un credit bancar sau nebancar.

Cum functioneaza Biroul de credit?

Pentru a intelege cat mai bine cum functioneaza totul, trebuie sa iti vorbim mai intai despre ce este Biroul de credit si cum poate sa faca o astfel de verificare.

Ei bine, aceasta organizatie este una privata si a fost infiintata in scopul de a depista persoanele care au un credit cu istoric negativ si de a transmite informatiile colectate bancilor. La ora actuala, institutia are drept actionari peste 20 de banci si ii ajuta pe acestia cu date precise pentru a fi obtinut un scor de credit corect.

La nivel practic, bancile vin spre Birou cu informatii legate de cum isi platesc clientii ratele, ce imprumuturi au, pe cat timp, iar acesta colecteaza totul (plus alte informatii de la alte institutii) si ofera un scor FICO.

Ce este scorul FICO?

Daca te gandesti sa aplici in perioada urmatoare pentru un credit, trebuie sa stii ca bancile pot solicita o verificare scor FICO si apoi sa decida daca raspund sau nu pozitiv solicitarii tale.

  • Cum se calculeaza un FICO scor?

FICO scor e un numar cuprins intre 300 si 850 si ofera date cu privire la cat sunt de mari sansele ca o anumita persoana sa isi plateasca la timp un imprumut.

Pentru a calcula scorul FICO nu conteaza doar parametrii standard (istoricul de plata, creditele in derulare, durata istoricului, creditele noi si tipurile de imprumuturi), ci sunt importante si alte detalii precum numarul de interogari pe care un client l-a facut la Biroul de credit. Totodata, tine cont de faptul ca scorul poate sa scada si daca nu ai un istoric de creditare.

  •  Care sunt principalii factori si care este ponderea acestora?

Un scor FICO este format din date cu privire la: istoricul de plata (35%), creditele in derulare (30%), durata istoricului (15%), creditele noi (10%) si tipurile de imprumuturi (10%).

  •  De ce este necesar sa ai un scor de credit ridicat?

Este foarte important sa ai un scor de scor de credit ridicat daca intentionezi sa faci imprumuturi de la institutiile bancare sau nebancare. Bancile pot fi influentate foarte mult de scorul acesta in momentul in care te adresezi lor pentru un imprumut, ceea ce e si normal la urma urmei, deoarece nimeni nu isi doreste sa lucreze cu rau platnici. Asadar, ai in vedere acest aspect, deoarece un credit cu istoric negativ nu o sa te ajute.

Cum iti poti imbunatati scorul FICO?

Indiferent daca vorbim de istoric pozitiv sau negativ, scorul FICO se sterge o data la patru ani. Asadar, daca vrei sa te asiguri de faptul ca ai sansa de a primi un credit, trebuie sa treaca patru ani de la ultimele probleme financiare care au dus la micsorarea valorii FICO.

Este bine de stiut ca poti sa iti imbunatatesti pe parcurs acest scor, printr-o serie de metode:

  • Rambursarea restantelor

Cea mai mare pondere in calcularea acestui scor la Biroul de credit o are istoricul de plata. E foarte important sa platesti la timp, insa, daca nu reusesti din diverse motive sa faci asta, poti apela la o rambursare a restantelor. Apoi, daca acestea sunt platite la timp, scorul se poate redresa.

  • Plata la timp a ratelor de credit

Stii prea bine ca se acorda foarte greu credite pentru rau platnici. Acestea fiind zise, scorul FICO poate sa coboare foarte mult daca nu platesti la timp. Gandeste-te bine ce fel de imprumut vrei sa faci, pentru cat timp si ia-ti toate masurile posibile pentru a te asigura de faptul ca nu ceri mai mult decat poti sa platesti la timp. Plata la timp iti va fi de ajutor pentru un scor mare.

  • Refinantarea creditelor

E grea obtinerea unui credit la restantieri, dar dificil poate fi si atunci cand optezi pentru refinantarea creditelor. Da, neplaceri se pot intampla, cu totii avem din punct de vedere financiar perioade mai bune sau mai putin bune. FICO nu uita ca depinde si de numarul refinantarilor pe care le ai. Cu cat acestea sunt mai putine, cu atat scorul va ramane mai ridicat.

  • Crearea unui istoric de creditare

Cand Biroul de credite face o verificare riguroasa, nu te ajuta lipsa unui istoric financiar. Acest fapt poate fi interpretat la fel de grav ca o refinantare cu istoric negativ, intarzierea platilor etc. Bancile vor sa vada cum esti tu ca platnic, daca respecti termenii, daca ai intarzieri si asa mai departe. Asadar, daca apelezi la banci fara scoring e ca si cum acesta ar fi negativ.

 

Poti accesa un credit cu istoric negativ?

De la banca nu poti face un credit online cu istoric negativ sau oricare alt tip de credit. Insa, daca ai nevoie de sume de bani mai mici, poti face apel la IFN-uri care acorda credite restantierilor, iar o astfel de institutie este SmileCredit. Cerintele pentru aprobarea imprumutului sunt simple. E musai sa ai 18 ani, un loc de munca sau pensie si un cont in care sa iti fie virati banii. La această instituție, de la care pot lua un împrumut și cei cu un credit cu istoric negativ, suma maxima acordata este de 3.000 lei. Ai parte de bani in 24 de ore, simplu si rapid, cu Smile Credit.

Monitorizat de B.N.R, inscris in Registrul General cu nr. RG-PJR-33-110312/04.07.2016 si in Registrul Special sub nr. RS-PJR-33-110111/18.05.2018 © 2021 SmileCredit . Toate drepturile rezervate.