Ce poți face după o concediere?

Pierderea locului de muncă, fie vorba de concediere sau demisie, poate deveni un moment cheie în cariera ta profesională dacă ai o abordare pozitivă asupra situației și profiți de toate oportunitățile care îți apar în cale. După o concediere este foarte bine să îți iei câteva momente să reevaluezi situația și să descoperi posibilitățile de dezvoltare pe care aceasta ți le oferă. În cele ce urmează îți vom detalia care sunt pașii pe care poți să îi faci pentru a reintra pe o pantă pozitivă din punct de vedere profesional și nu numai:

Înțelege Pachetul de Concediere

Este foarte important să îți cunoști drepturile în cazul unei concedieri și să negociezi în avantajul tău pachetul pe care angajatorul este obligat să ți-l ofere. Vorbim așadar de un ajutor pe care îl vei primi la încheierea contractului, care constă fie într-o indemnizație oferită, fie de compensații bănești care sunt prevăzute în contractul de angajare. În funcție de tipul de contract semnat, acest pachet variază și se adaptează, după cum urmează:

Concediere individuală

În cazul unei concedieri individuale, valoarea salariului compensatoriu se calculează în funcție de durata contractului de muncă, dar și de salariul brut al angajatului în această perioadă.

Concedieri colective

Lucrurile sunt similare și în cazul concedierilor colective, luându-se în calcul stabilirea indemnizației per individ, având în vedere aceleași elemente de bază. În ambele situații, angajatorul este obligat să respecte perioada de preaviz pentru concediere, perioadă în care vei dispune de suficient timp pentru a te reorienta în carieră. Perioada de preaviz concediere este în medie de 20 de zile lucrătoare, însă poate varia în funcție de tipul de contract și alte clauze individuale stabilite la semnarea acestuia. 

Aplică pentru Ajutor de Șomaj

Chiar dacă ai ajuns în situația în care ești liber profesionist, poți în continuare să beneficiezi de o sumă de bani lunar, ca o plată compensatorie parțială. Statul român oferă o mână de ajutor tuturor celor care rămân fără loc de muncă în urma unei concedieri. Ajutorul de șomaj se acordă pentru o perioadă de până la 12 luni, iar suma variază în funcție de durata contractului de muncă și valoarea salariului brut înregistrat. Tot ce trebuie să faci pentru a aplica pentru șomaj este să te înregistrezi la Agenția Forței de Muncă din județul de domiciliu și să depui o cerere însoțită de actele aferente. 

Care sunt condițiile de aplicare pentru ajutorul de șomaj în 2023?

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru ca cererea ta de ajutor de șomaj să fie acceptată sunt simple pentru foștii angajați care și-au achitat toate contribuțiile la stat pe perioada contractului de muncă. Așadar, este necesar ca în ultimele 24 de luni înainte de la încetarea contractului de muncă să fi plătit măcar 12 luni pentru contribuția de ajutor de șomaj și să nu deții o altă sursă de venit.

Evaluează Fondul de Urgență sau Contul de Economii

O bună gestionare a bugetului pe perioada în care ai fost angajat te poate ajuta să treci mai ușor peste pierderea locului de muncă. În cazul în care ți-ai conturat un fond de urgență, acum este momentul să apelezi la lichiditățile acumulate pentru a prelungi perioada de căutare pentru un nou job. Contul de economii este salvarea ta chiar și pentru câteva luni, în cazul în care ți-a fost refuzată cererea de șomaj, atât timp cât te organizezi sistematic cu privire la cheltuielile necesare. 

Stabilește un Buget Nou

Cum sursele de venit s-au schimbat, este important să configurezi atent și bugetul în așa fel încât să poți trăi decent și fără griji până te stabilizezi profesional.

Identificarea cheltuielilor necesare și crearea unui plan bugetar

Stabilește cu exactitate care sunt cheltuielile necesare pe care trebuie să le faci lunar și renunță complet la cele neesențiale pentru o perioadă. Pune bazele unei strategii financiare de câteva luni pe care să o respecți cu strictețe pentru a echilibra cheltuielile și resursele. Vezi aici detalii despre cum stabilesti un buget anual pentru a face mai ușor față acestei situații. 

Investiția în cursuri de recalificare

Următorul pas după ce ai pus la punct bugetul pentru următoarea perioadă este să stabilești direcția profesională pe care vrei să o parcurgi. În situația în care vrei să începi să lucrezi într-un nou domeniu, cursurile de reconversie profesională sunt opțiunea ideală pentru a-ți găsi un job cât mai curând. Dacă ai nevoie de o sursă de ajutor financiar pentru a le achita, poti solicita oricand un credit pentru cursuri de recalificare de la Smilecredit!

Începe Căutarea unui Nou Loc de Muncă

Pentru că timpul este o resursă mai importantă decât banii, de multe ori poți începe să îți cauți un nou loc de muncă încă din momentul în care ai primit decizia de concediere. Iată care sunt principalii pași pe care trebuie să îi parcurgi pentru a crește șansele de angajare: 

Actualizarea CV-ului

CV-ul este ca o carte de vizită pe baza căruia angajatorii decid dacă ești potrivit sau nu pentru jobul la care ai aplicat. De cele mai multe ori, mai ales în cazul în care ai stat o perioadă îndelungată la locul de muncă, CV-ul tău poate avea lacune serioase în ceea ce privește activitatea ta profesională din ultimii ani și ar fi indicat să îl revizuiești cu mare atenție. 

Actualizarea profilului de LinkedIn

Un nou canal de conectare a angajatorilor cu potențialii angajați este platforma Linkedln. Aici poți adăuga toate datele care se regăsesc în CV, plus multe alte detalii personale care te pot diferenția de ceilalți aplicanți și să crești șansele să obții o ofertă de muncă. Ai grijă încă ca toate informațiile să reflecte întocmai pregătirea ta profesională actuală. 

Folosirea rețelei tale profesionale pentru a găsi oportunități

Cu siguranță că pe parcursul carierei tale ai creat conexiuni și relații la care acum este momentul să apelezi pentru a găsi un nou job. Poți afla de la cunoștințe ce posturi vacante sunt în domenii care te interesează sau chiar să soliciți recomandări din partea acestora pentru a-ți spori șansele de angajare. 

Cum să redactezi o scrisoare de intenție

Felul în care îți prezinți experiența și abilitățile, dar și motivațiile din spatele dorinței de angajare, poate face diferența dintre tine și alt candidat. Dincolo de conturarea unui CV atractiv, este important să știi să te pui în valoare ca un candidat ideal pentru postul vizat. Există nenumărate materiale online despre cum poți scrie o scrisoare de intenție pentru a atrage și a convinge, urmează recomandările descoperite și ai deja un atu foarte important. 

Concluzie

Chiar dacă momentul concedierii poate părea unul greu de depășit, cu o abordare corectă și puțin ajutor din exterior îl poți transforma într-o oportunitate de dezvoltare. Evaluează situația, organizează-te financiar și investește în specializare profesională cu ajutorul creditelor rapide oferite de Smilecredit. Caută toate oportunitățile de angajare, aplică pentru cele care ți se potrivesc și fă un salt în carieră la care poate că nici nu te-ai fi gândit în perioada în care erai blocat la jobul anterior.

Monitorizat de B.N.R, inscris in Registrul General cu nr. RG-PJR-33-110312/04.07.2016 si in Registrul Special sub nr. RS-PJR-33-110111/18.05.2018 © 2021 SmileCredit . Toate drepturile rezervate.