Cum să planifici un buget anual pe 2023?

Odată cu începerea noului an, mai mult ca sigur că ai introdus pe lista de rezoluții și o relație mai bună cu banii. Acesta este un aspect al vieții de care te vei putea bucura abia în momentul în care înveți câteva reguli de bază. Planificarea bugetului personal pentru o perioadă determinată de timp este primul pas. Te ajută să ai o evidență clară asupra direcției în care se duc finanțele tale în mod constant și să elimini cheltuielile neesențiale pentru a putea contura astfel un fond de economii pe care să îl putem utiliza în vederea îndeplinirii obiectivelor noastre pe termen lung.

Calculul veniturilor

Așa că dacă îți dorești să ai control asupra situației financiare, ia un pix și o foaie și așterne fiecare ban câștigat, cheltuit și investit. În acest mod îți creezi o imagine de ansamblu foarte clară care îți va servi drept bază pentru următorii pași de planificare a bugetului pe 2023.

Cum se calculează venitul net

Fie că ești angajat sau lucrezi pentru propria firmă, este important să știi cu exactitate cât câștigi și ce parte din câștigurile tale este redirecționată către diverse contribuții obligatorii: impozit, fond de pensii, asigurare de sănătate. Formula de calcul pentru venit este foarte simplă pentru că din venitul brut trecut în contract se vor retrage aceste contribuții. 10% reprezintă impozitul, 25% pensia, iar 10% asigurarea de sănătate. Pornind de la salariul minim pe economie actual, avem exemplul aproximativ următor 3.000 VB – 300 I – 750 P – 300 AS = 1.650 lei. La această sumă se mai adaugă un avantaj fiscal în funcție de fiecare salariu, numit deducere personală. La ora actuală, un venit net minim este de 1.863 lei.

Stabilirea cheltuielilor

Pornind de la suma pe care o câștigi lunar, începe să treci pe listă care sunt cheltuielile tale uzuale, începând cu cele absolut necesare și până la micile plăceri zilnice și vezi astfel cu cât rămâi după ce tragi linie.

Anticipează cheltuielile lunare esențiale

Este recomandat să stabilești încă de la începutul anului care sunt acele lucruri pe care trebuie neapărat să le plătești lună de lună. Putem vorbi aici de chirie, întreținere, facturi, rate, mâncare și alte facilități care nu au cum să lipsească. Acestea sunt cheltuieli la care nu poți să renunți și care, de regulă, rămân constante în timp, lucru care te va ajuta să faci calcule cât se poate de precise.

Creează o lista cu cheltuieli neesențiale

Următorul pas este probabil și cel mai greu. Dacă asupra cheltuielilor cu adevărat importante ți-a fost ușor să faci o anticipare pentru întregul an, lucrurile pe care îți cheltui banii în mod impulsiv ori inconștient sunt mai greu de depistat, dar nu imposibil. Analizează-ți obiceiurile zilnice. Îți place să bei cafeaua sau să iei masa în oraș? De câte ori pe săptămână? Cât de des faci cumpărături care nu sunt necesare? Ce sumă aloci transportului? Ce alte plăceri ai la care poți renunța? Fii sincer și deschis cu tine pentru că, de cele mai multe ori, în aceste răspunsuri se ascunde motivul pentru care îți este greu să faci economii.

Fă diferența între venituri și cheltuieli

Acum că ai stabilit care este bugetul personal pe care îl ai lunar la dispoziție și cum îl folosești de obicei, poți face rapid un calcul prin care să observi cu cât rămâi după ce tragi linie. Dacă rezultatul nu te mulțumește, este un semn clar că trebuie să faci o schimbare pe plan financiar.

Cum poți face economii la bugetul anual?

Obiectivul general al unui buget planificat este de a reuși să faci constant economii în vederea atingerii unor obiective, fie că vrei să faci o achiziție importantă, să organizezi un eveniment sau să pregătești o vacanță. Pentru a-ți veni în ajutor în demersul tău, îți prezentăm trei metode prin care să poți face economii. Ție nu îți rămâne decât să stabilești care este varianta ideală pentru tine.

Regula 50-30-20

Profesioniștii recomandă să ne stabilim foarte clar modul în care împărțim venitul încă din prima zi a lunii. 50% reprezintă cheltuielile absolut necesare, iar 30% vei putea aloca pentru dorințe și plăceri, astfel încât să nu îți pui limite drastice și să nu renunți la micile lucruri care îți aduc bucurie. Restul de 20% îi reprezintă suma pe care o vei putea economisi lună de lună.

Verificarea și ajustarea cheltuielilor

Dacă îți este dificil să îți împarți drastic bugetul, poți încerca să reduci din cheltuielile neesențiale și să economisești în acest mod. Spre exemplu, încearcă să bei cafeaua acasă și să reduci ieșirile, ori să folosești transportul în comun în locul mașinii proprii sau a taxi-urilor. În funcție de stilul tău de viață, setează care sunt acele aspecte la care poți să renunți și încearcă să acționezi câteva luni în acest mod pentru a vedea dacă ți se potrivește.

Stabilirea unui cont de economii

O altă soluție foarte eficientă se dovedește a fi setarea unei sume care lunar să fie virată într-un cont de economii. Fie că faci acest lucru automat sau manual, asigură-te că există un loc sigur unde tu virezi banii și la care, de preferat, nu ai acces până la atingerea termenului setat. Poți încerca variantele pe 3 luni în primă instanță, cu posibilitatea de prelungire dacă ți se pare o variantă optimă pentru bugetul tău.

Ce se întâmplă atunci când depășești bugetul planificat?

Stabilirea unui buget clar și respectarea sa este o practică esențială și foarte sănătoasă pe termen lung. Cu toate acestea, este recomandat să nu ne panicăm în momentul în care anumite situații ne determină să ne abatem de la planul inițial. Există multiple soluții prin care ne putem redresa financiar fără să afectăm gestionarea eficientă a finanțelor pe termen lung, iar una dintre accesarea este accesarea unui credit pe 3 luni.

Alege un credit pe 3 luni de la Smilecredit! Acesta te va ajuta să te reechilibrezi din punct de vedere financiar, fără să fii nevoit să accesezi economiile strânse, astfel încât să poți continua în același ritm setat la început de an.

Monitorizat de B.N.R, inscris in Registrul General cu nr. RG-PJR-33-110312/04.07.2016 si in Registrul Special sub nr. RS-PJR-33-110111/18.05.2018 © 2021 SmileCredit . Toate drepturile rezervate.