Greșeli financiare la tinerii din România și cum să le eviți

Educația financiară este o direcție de învățare care, deși nu este prezentă în școli, poate schimba complet traiectoria vieții fiecăruia dintre noi. Să știi să-ți gestionezi banii eficient pentru a-ți satisface nevoile și dorințele deopotrivă este o abilitate care se învață în timp și pentru care ai nevoie de câteva cunoștințe financiare de bază. Iată câteva dintre principalele greșeli pe care tinerii din România le fac în ceea ce privește proprii bani și cum pot fi remediate pentru a pune bazele unui buget stabil și eficient pe care să-l folosești inteligent:

1. Lipsa unui buget bine definit

Organizarea banilor reprezintă cheia spre stabilitate și confort financiar. În momentul în care îți lipsește un plan bugetar bine pus la punct, te poți găsi în situația în care, la final de lună, mai ai o sumă foarte mică cu care să te descurci până la următorul salariu. 

 

Evită cheltuielile necontrolate

Cumpărăturile impulsive fac parte din natura umană, într-o oarecare măsură, fiind o practică care aduce fericire, însă pe termen scurt. Dacă îți este dificil să spui nu unui lucru pe care îl vezi în magazin, gândește-te de mai multe ori cât de util este, dacă ai într-adevăr nevoie de el sau dacă aduce plus valoare în viața ta și abia apoi ia o decizie. Vei vedea că o astfel de abordare te ajută să reduci semnificativ suma pe care o cheltui lunar la impuls și astfel îți vor rămâne mai mulți bani pentru lucruri cu adevărat importante.

 

Folosește o aplicație de gestionare a bugetului

În economie există o regulă bugetară foarte benefică, cel puțin în momentul în care decizi că vrei să-ți organizezi mai bine bugetul. 50% din venit să îl aloci nevoilor de bază, 30% plăcerilor și dorințelor, iar 20% direcționează-i către un cont de economii. Dacă îți este dificil să ții evidența acestor aspecte lună de lună, poți folosi o aplicație special concepută pentru gestionare financiară în care introduci manual toate datele pe care le care procesai ulterior în locul tău.

 

Alege cursuri de educație financiară

Un alt pas foarte important pe care îl poți face dacă îți dorești o mai bună abordare a bugetului este să urmezi un curs de educație financiară pentru tineri, fizic sau online, pentru a învăța de la profesioniști metode de economisi fără să îți inhibi micile plăceri ale vieții. Vezi aici cum poti planifica cu succes un buget anual!

 

2. Cheltuielile impulsive

Cumpărăturile neplanificate sunt de cele mai multe ori motivul pentru care devine dificil să urmezi un plan bugetar bine pus la punct. Este recomandat ca în fiecare lună să stabilești cu exactitate ce vrei să cumperi și ce investiții îți dorești să faci, în așa fel încât să te bucuri de echilibru financiar și să eviți riscul de a ajunge în impas. 

 

Achizițiile pe moment

Atunci când comperi fără o direcție clară, deși este vorba de sume relativ mici, pe termen lung această practică îți pune în pericol bugetul. De fiecare dată când pleci la cumpărături, stabilește o listă exactă și încearcă să te rezumi la lucrurile notate. Această disciplină te va ajuta să-ți reevaluezi relația cu banii și, în scurt timp, vei vedea că indiferent de suma de care dispui poți bifa toate necesitățile fără efort.

 

Acumularea de datorii

De câte ori ai ajuns în situația în care, la final de lună, să mai ai foarte puțini bani cu care să fii nevoit să te descurci? Aceasta este prima consecință a cheltuielilor impulsive care în final te determină să apelezi la ajutor din exterior pentru a te redresa, capcană din care îți va fi dificil să ieși dacă nu iei măsurile necesare.

 

Alocarea unui buget pentru cheltuielile majore

O altă abordare pe care o poți implementa este să îți eșalonezi bugetul după priorități. Stabilește o sumă fixă pe care o aloci cheltuielilor majore dintr-o lună și restul banilor folosește-i în ce scop vrei tu, dacă aceasta este modalitatea care funcționează pentru tine, în așa fel încât să ai o oarecare siguranță. De asemenea, în cazul în care vrei să faci o investiție mai însemnată, care presupune o sumă mai mare decât dispui inițial, acum ai libertate la achizitiile majore printr-o linie de credit de nevoi personale.

 

3. Neînțelegerea diferenței dintre nevoi și dorințe

O greșeală frecvent întâlnită în rândul tinerilor și nu numai este confundarea conceptului de nevoie cu cel de dorință. Spunem deseori că avem nevoie de ceva ce ne dorim pentru a justifica o cheltuială poate inoportună. Această tendință este foarte dăunătoare pe termen lung pentru buget și de aceea este important să punem foarte concret și sincer în balanță care sunt acele lucruri de care avem cu adevărat nevoie și de care ne putem lipsi. 

 

Cheltuieli nejustificate

Încearcă să analizezi întotdeauna fiecare cheltuială pe care o faci pentru a stabili dacă există un scop clar în spatele acesteia, ori este doar un impuls de moment. Pune-ți mereu întrebarea: am nevoie de acest lucru ori simt o dorință nejustificată de a-l avea?

 

Prioritizarea și auto-analiza nevoilor

Stabilește periodic care sunt nevoile tale de bază pe care trebuie să le satisfaci constant și planifică-ți bugetul în jurul acestora. În acest mod îți vei da seama că mare parte din banii tăi se duc pe lucruri fără un scop clar, ceea ce îți va aduce mai multă claritate asupra felului în care trebuie să îți gestionezi bugetul.

 

4. Lipsa economisirii pentru situații de urgență

Din cauza faptului că mulți dintre noi bifăm măcar una dintre greșelile enumerate anterior, de prea puține ori mai rămân bani și pentru un fond de economii. Drept urmare, atunci când situațiile de urgență apar, ești nevoit să apelezi la surse suplimentare de finanțare pentru a le putea rezolva.

 

Ignorarea necesității unui fond de urgență

Fondul de urgență reprezintă o sumă de bani pe care o economisești pentru a avea siguranța faptului că, în cazul în care apare o problemă, ai acoperire financiară pentru a o rezolva. Multe persoane nu cunosc sau nu conștientizează cât de important este să ai o rezervă proprie de bani la care să poți apela ori de câte ori situația o cere și acest lucru le afectează bugetul pe termen lung.

 

Vulnerabilitatea financiară

Atunci când suntem puși în fața unei situații dificile devenim vulnerabili emoțional, dar și financiar. Începem să căutăm soluții variate, cât mai ușor de obținut și foarte rapide, în așa fel încât să eliminăm problema. Cu toate acestea, este foarte important să evaluezi cu mare atenție sursele de unde faci rost de bani pentru că, de multe ori, soluțiile care par prea bune să fie adevărate te pot ancora într-o situație mult mai dificilă pe termen lung. Asigură-te întotdeauna că apelezi la instituții autorizate pentru a face rost de bani. Citeste si aceste sfaturi pentru a-ti imbunatati sansele de acordare a unui imprumut!

 

5. Investiții făcute “după ureche”

Piața de investiții a cunoscut o creștere majoră în ultimii ani, mare parte dintre acestea fiind făcute în direcții noi care promit iluzia îmbogățirii peste noapte. Tot mai mulți tineri se lasă vrăjiți de această idee și aleg să facă investiții în direcții pe care nu le cunosc, dar care atrag.

 

Atragerea de profituri rapide

Mirajul venitului rapid este cel care convinge tot mai mulți tineri să investească tot ce au într-o piață nesigură, lucru care în final atrage după sine contrariul.

 

Pierderi financiare majore

O investiție făcută inconștient, necalculat și nedocumentat este doar o pierdere deghizată în ceva frumos. Înainte să faci un astfel de pas, informează-te foarte bine despre domeniul în cauză, despre riscuri și rata de reușită, pentru a avea garanția faptului că acționezi în deplină cunoștință de cauză. 

 

Alte greșeli financiare

Există mai multe greșeli pe care oricine le poate face, în special tinerii care poate că nu au încă responsabilitatea unei persoane mai în vârstă, motiv pentru care este important ca acestea să fie identificate, conștientizate și luate măsurile potrivite.

 

Erori de contabilitate

Multe probleme financiare pot apărea din cauza unor calcule efectuate greșit care îți pot da peste cap întreaga planificare a bugetului. În cazul în care chestiunile de contabilitate ți se par prea complicate, poți apela oricând la ajutorul unui profesionist pentru corectarea erorilor contabile.

 

Lipsa investiției în asigurări de viață/pensie

Cei mai mulți tineri aleg să trăiască ancorați în prezent, fără să pună la îndoială situația din viitor. Drept urmare, aceștia preferă să aibă un venit mai mare azi, fără să se gândească la situațiile neprevăzute care pot apărea în următorii ani. Această abordare este foarte periculoasă și deloc benefică pe termen lung, din cauza faptului că lasă imprevizibilul să ia controlul vieții lor.

 

Lipsa surselor alternative de venit

Pentru foarte multe persoane salariul reprezintă singura sursă de venit și pare că acest lucru nu se va schimba prea curând. Acest lucru se întâmplă din dorința de a avea siguranța zilei de mâine, chiar dacă suma de care dispun lunar este mult mai mică decât toate nevoile și dorințele existente. Totodată, lipsa de timp, din cauza jobului actual, determină imposibilitatea de a se ancora și în altă activitate care ar putea aduce un venit suplimentar. Pentru început, trebuie să fii dispus să îți asumi riscuri, să renunți la stabilitate pentru o perioadă și să începi să faci ce îți place, pentru a putea simți că trăiești viața cu adevărat.

 

Concluzie

Lipsa banilor reprezintă o chestiune de percepție și de abordare pentru că, în cele mai multe cazuri, nu suma este prea mică, ci este greșit felul în care o folosești. Cu un plan bugetar bine pus la punct și un punct de sprijin pe care să te poți baza oricând ai nevoie de ajutor pentru a te echilibra în urma unor situații dificile, ai posibilitatea de a schimba complet modul în care te raportezi la bani. Descoperă soluțiile de finanțare rapidă propuse de Smile Credit și obține acum suma de care ai nevoie pentru a putea începe să îți planifici în detaliu bugetul, fără ca începutul să fie dificil.

Monitorizat de B.N.R, inscris in Registrul General cu nr. RG-PJR-33-110312/04.07.2016 si in Registrul Special sub nr. RS-PJR-33-110111/18.05.2018 © 2021 SmileCredit . Toate drepturile rezervate.