Refinantarea creditelor – Ce este si cum ne poate ajuta?

Ai obtinut unul sau mai multe credite si iti este mai dificil sa le rambursezi decat ai fi crezut? Intr-un astfel de scenariu, un credit de refinantare se poate dovedi solutia salvatoare pentru tine, atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu - lung, care te va ajuta sa te stabilizezi financiar si sa-ti gestionezi cat mai eficient finantele personale. Dar pentru a te putea convinge de ce un astfel de produs financiar este potrivit pentru tine si pentru situatiile limita cu care te poti confrunta de-a lungul timpului, haide sa vedem impreuna ce inseamna mai exact refinantarea creditelor, care sunt avantajele versus dezavantajele care vin la pachet cu aceasta si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru obtinerea unei oferte de refinantare cat mai avantajoasa, dupa cum urmeaza:

Ce este refinantarea creditelor – definitie pe intelesul tuturor

Refinantarea creditelor este o solutie practica si eficienta de restructurare a imprumuturilor existente, care iti permite sa renegociezi termenii de plata si datele scadente si sa scapi de presiunea sau obligatiile financiare. Pe scurt, refinantarea unui credit este un proces de inlocuire a unui imprumut vechi cu unul nou, care iti ofera sansa de a-ti redresa finantele personale si, implicit, de a-ti imbunatati instant situatia financiara curenta.

Avantajele aduse de refinantarea unui credit

Daca alegi sa optezi pentru un credit de refinantare, avantajele de care beneficiezi sunt nenumarate. In primul rand, te bucuri de reducerea costurilor pe care trebuie sa le suporti de la o luna la alta, adica de o rata lunara scazuta. Vei putea simti o diferenta uriasa in propriul buzunar daca alegi sa refinantezi cu un imprumut ipotecar cu o rata a dobanzii mai mica decat rata existenta.

In al doilea rand, prin refinantarea unui credit, ai automat posibilitatea acordarii unei perioade de gratie in care vei plati numai dobanda, fapt care presupune ca in aceasta perioada, care poate dura de obicei cateva luni, vei achita doar dobanda creditului. Ceea ce este un avantaj major in special pentru persoanele care trec printr-o situatie financiara precara si nu isi pot permite sa achite ratele complete. In al treilea rand, daca apelezi la refinantare, vei putea plati o singura rata lunara, comasand toate creditele intr-unul singur, la o singura banca, fara sa mai fii nevoit sa te plimbi pe la diverse institutii bancare, economisind in acest fel si timp pretios pentru tine. Mai mult, detinerea unui singur imprumut faciliteaza si o mai buna gestionare a platilor, asa ca de ce sa nu incerci? In acelasi timp, refinantarea unui credit poate fi o solutie ideala pentru tine si daca preferi sa treci la un imprumut cu rata fixa, daca ai contractat un credit cu rata variabila ce presupune ca platile tale sa varieze considerabil in fiecare luna, in timp ce ce ratele dobanzii se schimba. Un asemenea imprumut cu rata fixa aduce un plus de protectie in cazul in care ratele sunt in prezent scazute, insa se asteapta sa creasca, ceea ce rezulta in plati lunare predictibile.

De asemenea, afla ca exista oferte de refinantare a creditelor care presupun si acordarea unei sume suplimentare de bani, fata de cea necesara acoperii creditelor existente deja. Aceasta suma suplimentara poate fi cheltuita pe ce vrei tu, asemenea creditului de nevoi personale, si poate fi obtinuta cu usurinta atat timp cat te incadrezi cu veniturile si indeplinesti toate conditiile aferente, fara sa depasesti plafonul maxim. Nu in ultimul rand, prin refinantarea unui credit, poti schimba si moneda imprumutului si, in functie de banca aleasa, te poti bucura de cateva luni fara sa fii nevoit sa iti platesti ratele sau chiar de asigurare gratuita.

Dezavantajele aduse de refinantarea unui credit

Dincolo de toate avantajele majore enumerate pana acum, refinantarea creditelor poate avea si o serie de dezavantaje, pe care este bine sa le cunosti inainte de a lua o decizie. De exemplu, ti se pot cere noi comisioane de plata, cum ar fi cel pentru acordarea unui nou imprumut, comisioanele de rambursare anticipate, alte taxe de aplicare, evaluare si inspectie sau alte costuri de inchidere, in functie de banca cu care alegi sa colaborezi. De asemenea, alte cateva dezavantaje ar fi riscul de a intampina refuzuri de acordare a refinantarii din partea bancilor, respectiv obtinerea unor conditii mai putin avantajoase de refinantare, in cazul in care ai un istoric negativ si in trecut ai inregistrat intarzieri la plata ratelor spre exemplu, sau procedura indelungata de apobare, care poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani, ceea ce nu este pe placul nimanui care se afla intr-o situatie financiara dificila.

Mai mult, inainte de a alege un credit de refinantare, trebuie sa tii cont si de un alt aspect vital, si anume riscul valutar. O moneda poate creste sau scadea foarte rapid, aducand cu sine modificarea ratei lunare. De exemplu, devalorizarea leului poate duce la o crestere foarte mare a ratei lunare, in cazul unui imprumut facut intr-o moneda straina.

La cat timp se poate refinanta un credit?

In cazul in care te intrebi dupa cat timp se poate refinanta un credit, afla ca, potrivit specialistilor, refinantarea nu este conditionata de o anumita perioada de timp care trebuie sa treaca intre momentul contractarii creditului initial si cel al refinantarii acestuia. Acest lucru inseamna automat ca te bucuri de flexibilitate maxima si de o solutie financiara mereu la indemana.

Care sunt pasii de urmarit atunci cand vrei o refinantare?

Atunci cand iti doresti un credit de refinantare, trebuie sa urmezi aceeasi procedura ca atunci cand ai luat imprumutul initial. Prin urmare, dupa ce ai gasit o oferta de refinantare a creditului potrivita, cat mai avantajoasa pentru tine si nevoile tale, nu iti ramane decat sa intocmesti dosarul aferent, care sa cuprinda adeverinta de salariu, o copie dupa ultima fisa fiscala si o copie dupa contractul de munca, dar si alte acte care sa ateste situatia ta creditara actuala.

Concluzii

Acum ca ai o imagine de ansamblu asupra notiunii de refinantare a creditelor si, implicit, asupra tuturor avantajelor si dezavantajelor pe care le aduce cu sine aceasta solutie financiara rapida, este timpul sa te gandesti daca apelarea la acest tip de solutie poate fi sau nu un plus pentru tine. In acest sens, este important sa nu te grabesti si sa analizezi si sa compari cu atentie ofertele de refinantare ale creditelor existente pe piata, astfel incat decizia finala pe care o iei sa fie cat mai bine cantarita, documentata si inspirata.

Daca vrei sa ai acces la produse financiare sigure si personalizate, conform nevoilor si preferintelor tale, si la conditii de creditare flexibile, merita sa alegi Smile Credit de exemplu. Aceasta institutie financiara nebancara va veni in sprijinul tau cu oferte de refinantare a creditelor cat mai avantajoase, pentru care poti aplica simplu si rapid, cu doar cateva click-uri, astfel incat sa scapi de griji si de povara imprumuturilor existente in cel mai scurt timp posibil. Tot ce trebuie sa faci pentru a obtine un credit de refinantare online este sa completezi cererea de credit disponibila pe smilecredit.ro, in sectiunea Alege credit pe 3 luni si sa incarci documentele necesare. Ulterior, dupa procesarea si aprobarea cererii, specialistii Smile Credit vor vira banii in contul institutiei financiare pentru lichidarea imprumutului tau. Asadar, ce mai astepti?

Monitorizat de B.N.R, inscris in Registrul General cu nr. RG-PJR-33-110312/04.07.2016 si in Registrul Special sub nr. RS-PJR-33-110111/18.05.2018 © 2021 SmileCredit . Toate drepturile rezervate.