Te-ai pregătit de concediu? Iată cum poți avea parte de vacanța ideală!

Concediul este partea preferată din an pentru marea majoritate dintre noi și tocmai de aceea pregătirile încep cu mult timp înainte. Căutarea destinației, stabilirea itinerariului, planificarea ținutelor și calcularea bugetului sunt principalele etape pe care trebuie să le parcurgi pentru o vacanță reușită. Totuși, când vine vorba de bani, lucrurile sunt puțin mai complicate și necesită mai multă atenție. Stabilește alături de experții Smilecredit un buget avantajos, eficient și rentabil pentru a te bucura din plin de zilele tale de relaxare.

Determină suma maximă a bugetului pentru vacanță 

Totul începe de la un plan bine pus la punct pe care să te asiguri că îl respecți întocmai în așa fel încât să nu ai surprize neplăcute pe parcurs. În acest sens, notează încă de acasă fiecare cheltuială pe care trebuie sau vrei să o faci în această perioadă și estimează o sumă totală. În acest mod îți va fi mai ușor să strângi banii de care ai nevoie și să te bucuri de o vacanță în care nu îți lipsește nimic.

Cum determini un buget realist pentru concediu?

Poate părea foarte dificil, la prima vedere, să stabilești o sumă generală care să includă toate nevoile esențiale și dorințele pe care le vei resimți atunci când ești plecat. Însă, cu pași mici și puțină obiectivitate, vei ajunge la un rezultat mai ușor decât te-ai așteptat.

În primul rând, este foarte important să analizezi zona în care călătorești din punct de vedere financiar: care este nivelul de trai, care sunt prețurile în medie și cât ar costa, estimativ, să trăiești acolo pentru câteva zile. Fă un calcul rapid și obții o sumă estimativă ca punct de plecare pentru stabilirea bugetului total.

În al doilea rând, poți lua ca punct de reper vacanțe anterioare pe care le-ai organizat și să stabilești un buget similar pentru început.

Ce trebuie să iei în calcul la stabilirea bugetului?

Un următor pas ar fi să notezi fiecare nevoie care ar putea apărea pe parcurs, pentru un control cât mai bun al finanțelor. Iată care sunt principalele aspecte după care să te ghidezi:

Costuri de transport

Cum ajungi la destinație? Cu avionul sau cu mijloace de transport terestre? Cât costă dus întors? Ai transport asigurat până la cazare ori trebuie să aloci o sumă separată și pentru acest serviciu. Totodată, ia în calcul faptul că s-ar putea să existe distanțe mari între punctele principale de interes ale zonei pe care să nu le poți parcurge mereu pe jos.

Prețul cazării

Probabil că cea mai mare parte din bugetul de vacanță se va duce pe cazare. Lucru pe care îl poți controla foarte ușor cu mult timp înaintea plecării. Dacă programezi întreaga escapadă cu câteva luni înainte, s-ar putea să te bucuri de niște oferte excelente.

Costurile mâncării

Este recomandat să urmărești punctele de cazare care includ măcar prima masă a zilei în preț pentru că va face o diferență semnificativă la bugetul general. Ulterior, vei putea analiza prețurile restaurantelor din apropiere pentru a-ți face o idee cu privire la media generală și nu uita de micile gustări pe care, cu siguranță, vei vrea să le încerci.

Costuri cu activitățile întreprinse

Trebuie să ai în vedere și toate locurile pe care să le vizitezi sau activitățile pe care vrei să le faci, pentru că fiecare dintre acestea s-ar putea să presupună costuri suplimentare. Ideal este să îți conturezi un itinerariu și să analizezi dinainte toate aceste prețuri.

Alte costuri

Și pentru că totuși vorbim de concediu, nu este tocmai cea mai bună perioadă să îți impui restricții. Ia în calcul cheltuielile generale, dar nu te limita la acestea. Un desert extravagant, o rezervare la un local cu priveliște fabuloasă, o experiență spontană, toate aceste mici detalii dau farmec experienței tale și nu ar trebui să le ratezi.

Ce poți face pentru a crește bugetul de vacanță?

Dacă în urma calculului final, suma rezultată îți depășește posibilitățile, există câteva trucuri la care poți apela pentru a eficientiza situația. Fie te orientezi către o zonă mai ieftină, fie optezi pentru o sursă de ajutor financiar din exterior, cum ar fi împrumuturile oferite de Smilecredit.

Alegerea destinației de vacanță

Primul punct pe lista de cheltuieli, destinația, îți poate influența semnificativ întreg bugetul. Stabilește o atmosferă generală pe care vrei să o reflecte această vacanță și fă o listă cu locurile care bifează așteptările pe care le ai, în așa fel încât să îți fie mai ușor să alegi și faci economii totodată.

În ce fel influențează destinația bugetul concediului?

O zonă scumpă, cu cazări supraevaluate și nivel de trai foarte ridicat s-ar putea să necesite mai mult de jumătate din bugetul general alocat. Te poți bucura de aceleași condiții, în zone similare, dar nu la fel de populare din punct de vedere turistic și vei avea garanția unui concediu de vis la costuri mult mai mici.

Exemple de destinații pentru bugete restrânse

Dacă îți dorești doar o escapadă de câteva zile, cât se poate de spontană, care să nu coste o avere, poți opta pentru o deplasare la munte sau la camping. Costurile sunt minime și, cu siguranță, îți vei încărca bateriile.

O alternativă foarte avantajoasă o reprezintă și călătoriile cu rulota. Poți vizita locuri fascinante, cu un buget minim, atât timp cât ai cazarea proprie. Totuși, dacă îți dorești soare și relaxare, poți opta pentru câteva zile cu cortul pe plajă, în țară sau în străinătate.

Destinații de vacanță ieftine sunt multe, chiar și în locații exotice, în așa fel încât să nu fie nevoie să renunți complet la concediu doar pentru că nu dispui de un buget semnificativ în acest sens. Trebuie doar să ai suficientă răbdare să găsești toate propunerile de vacanță low cost existente și să o alegi pe cea care îți satisface cerințele.

Cum găsești cele mai bune oferte de vacanță?

Dacă ești în căutarea unui raport cost-beneficii cât se poate de avantajos, vei avea nevoie de răbdare și de timp. Șansele să găsești o ofertă excepțională pe ultima sută de metri sunt relativ mici, ceea ce înseamnă că va trebui să iei cu asalt site-urile agențiilor de turism cu câteva luni înainte și să compari ofertele din cât mai multe surse pentru a o găsi pe cea mai potrivită pentru tine. Totuși, există și varianta ofertelor last-minute, însă trebuie să fii pregătit de plecare oricând și te limitează în ceea ce privește planificarea celorlalte aspecte.

Planificarea activităților din concediu

Un alt element foarte important din gestionarea eficientă a bugetului este să îți planifici din timp tot ce urmează să faci, în așa fel încât să poți preconiza cât mai exact cât o să coste acele dorințe.

Avantajele planificării din timp

Am mai adus în vedere deja importanța unui plan bine pus la punct. Din punct de vedere financiar, acesta îți oferă o direcție și funcționează și ca un fel de limitare. Atunci când îți planifici vacanța, este bine să știi ce vrei să faci pentru a calcula și câți bani ar presupune această activitate. În cazul în care sunt foarte costisitoare, vei fi nevoit să selectezi doar câteva dintre punctele notate pe listă, în așa fel încât să te bucuri în continuare de magia locului, fără să epuizezi toate resursele.

Exemple de activități low-cost

Ca să fii sigur că nu există loc de plictiseală, pentru a umple momentele libere, poți opta și pentru anumite activități locale care presupun un cost redus. Dacă ai plaja în apropiere, acest lucru îți oferă deja nenumărate oportunități, dar dacă nu, poți opta pentru drumeții în natură, activități cu animalele, tururi ghidate, explorarea zonelor mai puțin cunoscute ale locului și nu numai.

Cum stabilim un buget pentru cheltuieli neprevăzute?

Ce am povestit până acum pare a fi un scenariu ideal, însă știm cu toții că, oricâte planuri ne-am face, pot apărea cheltuieli neprevăzute care să dea toate calculele peste cap. Pentru a fi pregătit pentru un astfel de context, există două soluții principale:

Asigură-te că ai o sumă de bani pusă deoparte

Atunci când calculezi bugetul, nu o face la limită. Aproximează totul și lasă întotdeauna o marjă de eroare pentru fiecare cheltuială, în așa fel încât situațiile neașteptate să poată fi gestionate optim. În aceeași notă, asigură o sumă special pentru astfel de momente, pe care să o poți redirecționa în cazul în care planul inițial dă roade.

Optează pentru un credit de nevoi personale

O variantă care presupune și mai puține griji din partea ta sunt creditele IFN de la Smilecredit pe care le poți accesa oricând și de oriunde. Evita situatia de a ramane fara bani in concediu cu ajutorul unui credit pentru nevoi personale. Poți obține sume cuprinse între 200 și 3.000 de lei în doar câteva minute, fără să fii nevoit să îndeplinești condiții stricte. Ai posibilitatea de a redirecționa banii imediat către orice urgență ai avea, fie că apar cheltuieli pe care nu le-ai luat în calcul, fie că vrei să te bucuri de o experiență inedită neapărat și nu dispui de suma necesară.

Depinde doar de tine felul în care va decurge vacanța mult așteptată și, cu puțină organizare, sunt mari șansele ca fiecare detaliu să fie cât mai aproape de ideal. Plănuiește din timp întreaga experiență și bazează-te pe ajutorul garantat oferit de Smilecredit, atunci când este nevoie, în așa fel încât să te bucuri de un concediu ideal, plin de relaxare și fără griji.

Monitorizat de B.N.R, inscris in Registrul General cu nr. RG-PJR-33-110312/04.07.2016 si in Registrul Special sub nr. RS-PJR-33-110111/18.05.2018 © 2021 SmileCredit . Toate drepturile rezervate.