Recesiunea - Ghid Complet

La nivel global economia este volatilă, fiind expusă constant factorilor de risc a căror influență se resimte asupra fiecărui individ. Asta înseamnă că în momentele în care se instalează crize economice ca urmare a declinului factorilor principali care o susțin, aceste schimbări nefavorabile vor fi vizibile în special în puterea de cumpărare a oamenilor de rând. În acest articol ne propunem să explicăm unul dintre cei mai importanți termeni economici - recesiunea și să evidențiem care sunt principalele soluții de combatere a acesteia atât la nivel național, cât și individual.

Ce este recesiunea

Starea de recesiune este caracterizată de un declin pe toate planurile economiei, de la scăderea producției și reducerea investițiilor, la stagnarea afacerilor sau încetarea acțiunii, ceea ce determină falimentul multor firme, încetarea contractelor de muncă și creșterea negativă a produsului intern brut. Instalarea recesiunii se recunoaște în momentul în care aceste probleme se mențin pe o perioadă de mai mult de două trimestre, iar efectele negative se resimt la nivelul tuturor categoriilor sociale, cele mai afectate fiind afacerile mici sau la început de drum.

 

Cauzele recesiunii

Deși este mai puțin gravă decât criza economică, recesiunea cauzează probleme majore a căror efecte se mențin pe termen lung, țările cu o economie instabilă fiind expuse în permanență riscului de instalare. Cauzele recesiunii sunt variate și implică atât factori locali, cât și globali, fiind un stadiu care apare frecvent într-un ciclu economic, mai ales după perioade lungi de creștere și dezvoltare.

 

Una dintre principalele cauze care determină această situație o reprezintă inflatia, devalorizarea monedei și creșterea prețurilor pe piețele de bază, cum ar fi cea a combustibililor sau a materiilor prime, precum și schimbările ratei de schimb valutar, determinând situații de colaps pentru companiile care susțin economia. În majoritatea cazurilor recesiunea apare ca urmare a instabilității politice sau a greșelilor de guvernare care determină îndatorarea statului, momentul prescrierii datoriilor naționale fiind primul pas spre reabilitare economică. 

 

Indicatori economici ce pot prevesti o recesiune

Specialiștii în economie pot prezice starea de recesiune după o serie de factori și semne care încep să apară treptat până la instalarea crizei. Nivelul PIB-ului reprezintă principalul indicator care trebuie evaluat în acest sens, o creștere rapidă și forțată determinând probleme economice majore. Totodată, creșterea ratei de inflație, creșterea bruscă a valutei, un nivel ridicat al comerțului exterior, desființarea locurilor de muncă și rata șomajului în creștere, precum și diminuarea investițiilor pe plan național determină instabilitate economică.

 

Tipuri de recesiune

În funcție de cauzele care determină criza și rapiditatea de instalare, recesiunea poate fi de mai multe tipuri și determină efecte variate:

 

Recesiune cu creșteri și prăbușiri rapide

Acest model este caracterizat de creșteri rapide ale productivității pe plan economic al industriilor de bază care nu pot fi susținute pe termen lung și se prăbușesc rapid din cauza inflației, a creșterii prețurilor materiilor prime și a instabilității dobânzilor. În acest caz se formează o bulă economică foarte fragilă, care se sparge la primul impas financiar, determinând intrarea în recesiune.

 

Recesiune pe bază de bilanț

Este cauzată de instabilitatea financiară a afacerilor apărută ca efect al unui plan de investiții riscante neplanificat corespunzător. Astfel, crește drastic nivelul de îndatorare al acestora ceea ce duce la imposibilitatea de a-și mai susține activitatea, cauzând pierderi majore.

 

Depresiune economică

Este o stare care se menține pe o durată mare de timp ca urmare a unei perioade îndelungate de stagnare pe plan economic. Este caracterizată de faptul că progresele economice nu apar în ciuda eforturilor colective și guvernamentale.

 

Recesiune din șocuri de ofertă

Este cea mai rară formă de recesiune deoarece apare în cazuri extreme de catastrofe naturale, pandemii sau stare de război, fiind cauzată de faptul că anumite categorii de produse devin rare sau inaccesibile, ceea ce determină creșterea semnificativă a prețului.

 

Modalități de combatere a recesiunii

Deși reprezintă o situație dificilă odată instalată, recesiunea poate fi prevenită prin acțiuni individuale de păstrare a unui buget personal stabil și predictibil în vederea combaterii factorului imprevizibil. Află de la specialiștii în economie care sunt principalele sfaturi pentru a-ti consolida finantele pe care le poți aplica înaintea și în timpul stării de recesiune, dar și ce greseli financiare să eviți pentru a nu destabiliza bugetul personal.

 

Economisire

Crearea unui fond de economii pentru situații de urgență reprezintă principalul mod prin care poți trece mai ușor peste perioadele sensibile din punct de vedere financiar. Este important să te asiguri că dispui de resurse suficiente pentru a face față cheltuielilor recurente pe o perioadă de cel puțin șase luni în așa fel încât să faci față fluctuațiilor care apar la nivel național.

Investițiile în active după prăbușirea lor

O altă strategie pe care o poți implementa pentru a obține fonduri pe care să le folosești pentru a trece cu bine peste această perioadă este investiția în active al căror preț a scăzut foarte mult ca urmare a instabilității economice. Valoarea acestora se schimbă constant, ceea ce înseamnă că pot înregistra creșteri majore la scurt timp de la achiziție. În cazul în care apare o oportunitate în acest sens și ai nevoie de sprijin financiar pentru a acoperi costurile implicate, poți aplica pentru un credit de nevoi personale online, cu aprobare rapidă.

 

Diversificarea portofoliului investițional

Chiar dacă efectele recesiunii se simt asupra tuturor palierelor economiei, unele sectoare sunt mai puțin afectate decât altele, ceea ce înseamnă că este de preferat să îți lărgești sfera de activitate și investiții către acestea pentru a minimiza riscurile la care ești expus.

 

Plătirea creditelor existente

Atunci când apare amenințarea recesiunii este de preferat să achiți cât mai repede toate creditele în derulare din cauza faptului că valoarea dobânzilor se mărește accelerat odată cu dezechilibrarea economiei, ceea ce conduce la creșterea gradului de îndatorare.

 

Găsirea a noi surse de venit

Abilitățile de dezvoltare și adaptare sunt vitale în situațiile de criză economică deoarece te ajută să faci față mai ușor problemelor cu care te confrunți. Descoperă ce oportunități de angajare există în domeniile mai puțin afectate, caută surse pasive de venit sau informează-te cu privire la investițiile cu randament ridicat și sume mici.

 

Evitarea cheltuielilor nenecesare

Este important ca în astfel de contexte să înveți să îți gestionezi eficient bugetul și să renunți la unele categorii de cheltuieli care nu sunt obligatorii pentru a consolida mai ușor un fond de economii. 

 

Cum combat guvernele recesiunile

În timp ce fiecare individ încearcă să își gestioneze cât mai eficient resursele pentru a trece mai ușor peste dificultățile financiare cauzate de recesiune, la nivel de conducere guvernele trebuie să implementeze planuri de acțiune pentru susținerea restabilirii echilibrului economic, cum ar fi:

 

Reducerea cheltuielilor

La fel ca fiecare individ în parte, statul trebuie să reducă cheltuielile curente, pentru a consolida un buget de urgență care să susțină activitatea economică pe parcursul a măcar șase luni, recomandă economiștii. Acest lucru se poate face prin renegocierea contractelor de aprovizionare, diminuarea ratei importului, încurajarea reducerii consumului etc.

 

Creșterea ratei dobânzii

În orice situație de criză, cea mai vizibilă și rapidă schimbare este creșterea dobânzilor pentru totalitatea creditelor bancare. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că guvernul încearcă să asigure un circuit sigur de consolidare a bugetului de stat într-un timp cât mai scurt.

 

Finanțarea companiilor esențiale pentru economie

Starea de recesiune este determinată și susținută de colapsul companiilor din diferite domenii de activitate, ceea ce înseamnă că pentru a depăși această situație este nevoie ca statul să aloce bugete de susținere către acestea pentru a le ajuta să reia activitatea și să crească producția. 

 

Modificarea procentului de rezerve monetare ale băncilor

Se impune ca rezervele băncii comerciale să se mențină la un nivel minim prestabilit pentru a facilita accesul la lichidități și a susține stabilitatea financiară.

 

Oferirea de împrumuturi mai ieftine

Această politică monetară are ca scop încurajarea împrumuturilor pentru a ajuta persoanele fizice și juridice să facă față mai ușor situației, dar și pentru a susține investițiile și a resuscita anumite piețe de activitate în vederea combaterii situației de criză pornind de la cauză.

 

Concluzie

Deși reprezintă o situație dificil de gestionat atât la nivel individual, cât și național, specialiștii recomandă evitarea luării deciziilor ghidate de panică. Este important să se contureze în prealabil, cu scop preventiv, planuri de acțiune generală tocmai pentru a interveni cât mai rapid asupra problemelor care apar, diminuându-le din intensitate. Preîntâmpinarea riscului este o strategie eficientă pe termen lung în vederea reducerii impactului pe care recesiunea îl poate avea asupra economiei.

Monitorizat de B.N.R, inscris in Registrul General cu nr. RG-PJR-33-110312/04.07.2016 si in Registrul Special sub nr. RS-PJR-33-110111/18.05.2018 © 2021 SmileCredit . Toate drepturile rezervate.