Creditele CHF in Croatia se convertesc in moneda nationala

Băncile, obligate să convertească în moneda națională creditele luate în franci elvețieni

Opt bănci din Croația au fost obligate de justiție să convertească creditele din franci elveţieni (CHF) în kuna, la cursul de la data acordarii, anunță Bursa.ro. Peste 100.000 de împrumuturi în moneda elveţiană urmează să fie reevaluate după ce Înalta Curte şi Curtea Constituţională s-au pronunţat în favoarea împrumutaţilor, menţinând hotărârea Tribunalului din Zagreb.

De asemenea, băncile croate au renuntat şi la procesul împotriva statului croat demarat la curtea de arbitraj de la Washington, în urma unei inţelegeri amiabile între cele două părţi care nu presupune în niciun caz virarea de sume de la bugetul statului croat, mai anunţă sursele citate. ”Pe lângă sumele plătite în plus, toţi reclamanţii vor primi şi dobânzi de întârziere pentru sumele plătite în exces. Au existat aproximativ 70.000 de împrumuturi în Croaţia care au fost rambursate înainte de conversia împrumutului în CHF şi toate persoanele care au astfel de împrumuturi îşi vor primi, fără îndoială, banii, dar trebuie să dea în judecată băncile pentru asta”, a anunțat asociația care a reprezentat în instanță cetățenii care au luat credite în franci elvețieni.

Cele 8 bănci sunt: Zagreb Bank, the Economic Bank Zagreb, Erste & Steiermarkische, Raiffeisenbank Austria, Addiko Bank (fosta Hypo Alpe Adria Bank), OTP Bank Croatia, Sberbank and Splitska banka (fosta Societe -Generale).

Monitorizat de B.N.R, inscris in Registrul General cu nr. RG-PJR-33-110312/04.07.2016 si in Registrul Special sub nr. RS-PJR-33-110111/18.05.2018 © 2021 SmileCredit . Toate drepturile rezervate.